Wycieczka Poznajemy Wielkopolskę 24-27.09.2013 r.

DSC00177

Następnego dnia po posiłku udaliśmy się na spotkanie z przewodnikiem. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od przejazdu autokarem po obrzeżach Torunia, aby poznać miejsca związane z Mikołajem Kopernikiem i Radiem Maryja. Następnie udaliśmy się do centrum Torunia, gdzie zwiedzaliśmy najciekawsze zakątki Starego miasta: obronne mury z krzywą wieżą, Ratusz, stare ulice z kamieniczkami, Muzeum Kopernika, Muzeum Podróżników im. Toniego Halika. Na popołudnie mieliśmy zaplanowany seans w Planetarium pod tytułem „Ziemia – planeta Kopernika”. Tego dnia, po kolacji udało nam się także zobaczyć spektakle wody, dźwięku oraz światła przy fontannie „Cosmopolis”.

W kolejnym dniu po śniadaniu, pojechaliśmy do Biskupina, zwiedzaliśmy Muzeum Archeologiczne. Z wielkim zaciekawieniem oglądaliśmy drewnianą osadę, zwyczaje, wykonywane wówczas zawody, życie codzienne ówczesnych ludzi. Kolejnym punktem wycieczki było Gniezno, gdzie zwiedzaliśmy Muzeum Początków Państwa Polskiego. Obejrzeliśmy wystawę z filmami w 3D pt. „Początki państwa polskiego”. Ta atrakcyjna w formie opowieść historii Polski o jej początkach bardzo nam się podobała. Skorzystaliśmy z oferty edukacyjnej muzeum pt. „W słowiańskiej chacie”, były to interaktywne zajęcia dotyczące życia codziennego 1000 lat temu – jak żyli, mieszkali, wyglądali i co jedli nasi przodkowie. Po kolacji na spacerze oglądaliśmy pięknie oświetloną Starówkę. W naszym programie wycieczki nie mogło zabraknąć Gnieźnieńskiej Katedry ze słynnymi drzwiami Gnieźnieńskimi.

Następnie udaliśmy się do Lichenia, tam z przewodnikiem zwiedzaliśmy Bazylikę Licheńską, uczestniczyliśmy też we Mszy św. Spacerowaliśmy po Golgocie. Po obiedzie zmęczeni ale zadowoleni wyruszyliśmy w drogę powrotną do Zamościa. Bardzo bogaty i obfitujący w atrakcje dzień zakończyliśmy konkursem wiedzy „Ciekawostki z wycieczki”, wspólnym śpiewaniem piosenek oraz dzieleniem się wrażeniami z pobytu.