Wycieczka do Trójmiasta 8-11.10.2012 r.

Duże1

Rano 9 października, po zakwaterowaniu w hotelu w Gdańsku, krótkim odpoczynku i posiłku udaliśmy się na spotkanie z przewodnikiem. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od Westerplatte – historycznego i zabytkowego obszaru, gdzie rozpoczęła się II wojna światowa. Następnie udaliśmy się do centrum Gdańska, gdzie spędziliśmy całe popołudnie i gdzie oglądaliśmy: Zespół Przedbramia z Katownią i Wieżą Więzienną, Złotą Bramę, Ratusz Głównego Miasta, Fontannę Neptuna, Dwór Artusa a także Długie Pobrzeże: Żuraw; ul. Mariacką, Kościół Mariacki. Tego dnia, po kolacji udało nam się także zobaczyć nowoczesną bazę żeglarską, mieszczącą się w miejscu zakwaterowania.

Kolejny dzień tj. 10 października rozpoczęliśmy od spaceru brzegiem morza. Po śniadaniu, razem z przewodnikiem rozpoczęliśmy zwiedzanie Gdyni. Spacerowaliśmy po Molo Południowym i Skwerze Kościuszki, mogliśmy z bliska przyjrzeć się żaglowcom – weszliśmy na Dar Pomorza. Z wielkim zaciekawieniem oglądaliśmy pomieszczenia maszynowni, pomieszczenia oficerskie, magazyn żagli, salon komendanta statku, sypialnię z łazienką. Zwiedzanie zakończyliśmy na pokładzie dziobówki, gdzie znajduje się m.in. „Dzwon Zwycięstwa”. Kolejnym punktem wycieczki był Hel, gdzie poza spacerem po miejscowości mogliśmy oglądać pokaz karmienia fok w Fokarium. W naszym programie wycieczki nie mogło przecież zabraknąć najciekawszej nadmorskiej atrakcji – Fokarium Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego. Z ogromnym zainteresowaniem oglądaliśmy sympatycznessaki.

Następnie udaliśmy się do Sopotu, gdzie spacerowaliśmy ulicą Monte Cassino oraz zobaczyliśmy słynne najdłuższe drewniane molo w Europie. Spacer przy pięknej pogodzie był dla wszystkich niezapomnianym przeżyciem. Bardzo bogaty i obfitujący w atrakcje dzień zakończyliśmy wspólnym śpiewaniem piosenek o morzu oraz dzieleniem się wrażeniami z pobytu.

W czwartek 11 października rozpoczęła się nasza droga powrotna do Zamościa. Zatrzymaliśmy się w Malborku, by poznać zespół zamkowy, jego historię, elementy architektury gotyckiej oraz życie codzienne Krzyżaków. Po obiedzie zmęczeni i zadowoleni wyruszyliśmy w dalszą drogę powrotną do Zamościa.