ZIELONA SZKOŁA ZAKOPANE 11.06.2012-17.06.2012r.

zakopane promocja

Nadrzędnym celem programu była integracja poprzez naukę, dostarczanie uczniowi niepełnosprawnemu intelektualnie informacji o otaczającym go świecie, uwrażliwianie na piękno otaczającej przyrody, wyrabianie umiejętności obserwacji środowiska naturalnego, samodzielnego wnioskowania i funkcjonowania w otoczeniu, propagowanie wartości ekologiczno – zdrowotnych, kształtowanie umiejętności współżycia i współdziałania w grupie oraz odpowiedzialności za bezpieczeństwo swoje i innych oraz czynny wypoczynek, poprawa sprawności fizycznej i stanu kondycji zdrowotnej. Realizacji tych celów sprzyjało miejsce pobytu – ciekawe pod względem turystyczno – krajoznawczym, (krajobraz górski), a przede wszystkim różnorodność zaproponowanych uczestnikom Zielonej Szkoły zajęć edukacyjno – wychowawczych i rekreacyjno –sportowych.

Uczniowie poznali miasto Zakopane oraz najbliższą okolicę. Podczas pobytu mięli okazję wyjechać z Zakopanego i poznać inne miejscowości powiatu zakopiańskiego.

Towarzyszący podczas wycieczek przewodnik nie tylko zaprezentował zabytki, ale również wprowadził w tematykę dotyczącą ukształtowania terenu, świata roślinności i zwierząt, rolnictwa, przemysłu. Zapoznał uczestników z lokalnymi obyczajami i legendami podhala. Ogromną atrakcją okazał się wjazd kolejką na Gubałówkę oraz obserwacja miasta i panoramy Tatr.

Oprócz codziennych pieszych wycieczek szlakami turystycznymi uczniowie mieli również możliwość obcowania z zabytkami, miejscami kultury i kultu religijnego, ośrodkami i centrami sportu, czego przykładem było zwiedzanie skoczni narciarskich, Muzeum Tatrzańskiego, Muzeum Kornela Makuszyńskiego, Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na zakopiańskich Krzeptówkach, Kościoła i Cmentarza na Pęksowym Brzyzku. Niezmiernym zainteresowaniem cieszyła się całodzienna, częściowo piesza wycieczka do Morskiego Oka. Było to prawdziwe wyzwanie.

Każdego dnia oferując uczestnikom bogaty repertuar zajęć, chcieliśmy przede wszystkim wdrożyć ich do aktywnego spędzania czasu. Stąd obok wycieczek i spacerów organizowane były różnorodne zajęcia edukacyjne, rekreacyjno - sportowe, plenery plastyczne, gra w piłkę siatkowa, piłkę nożną. Dostarczaliśmy im rozrywki - w postaci korzystania z zabaw w Aquaparku i gry w kręgielni. Wspólne wieczorne kibicowanie reprezentacji Polski podczas meczów EURO 2012 wypełniały czas wolny uczniów, a tym samym wzmacniały więzi koleżeńskie oraz uświadamiały poczucie własnej przynależności narodowościowej.

Istotnym elementem zielonej szkoły był program działań rehabilitacyjnych. Uczniowie pod opieką instruktora odnowy biologicznej korzystali z zaplecza rehabilitacyjno – sportowego ośrodka.